Psihiatrie

DR. CARMEN TRANCA

Psihiatria (din limba greacă: psyché (ψυχη) = spirit, suflet și iatros (ιατρος) = medic) este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Noțiunea Psihiatrie a fost introdusă în terminologia medicală în 1808 de medicul german Johann Christian Reil din Halle (inițial „Psychiaterie”, devenită mai târziu „Psychiatrie”).

Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale – scopul său principal – se obțin luând în considerare diverși factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane,sexualitatea, munca și timpul liber. Asemenea tulburări sunt cauzate de interacțiunea unor factori complecși, biologici, sociali și spirituali, care nu pot fi totdeauna puși în evidență cu siguranță. Sarcina psihiatriei este să clarifice rolul acestor diverși factori și influența lor asupra manifestărilor din cursul bolilor mintale. Noțiunea de „boală mintală” trebuie să intre în orbita biologiei și medicinei. Psihiatrul francez Henry Ey (1900-1977) definea psihiatria drept „ramură a medicinei care are ca obiect patologia vieții de relație la nivelul asigurării autonomiei și adaptării omului în condițiile propriei existente.

Cabinetul de psihiatrie se afla in relatii contractuale cu CAS Dolj.

Prezentarea la consultaţie se face pe baza programarii, a biletului de trimitere catre psihiatrie, dovada de asigurat si cardului de sanatate.

Pentru persoanele care se adreseaza centrului nostru pentru servicii medicale in afara relatiei contractuale cu CAS Dolj prezentarea la consultatie se va face pe baza programarii.

Programarile se fac telefonic, zilnic, de luni pana vineri, intre orele 11.00 – 18.00

la numerele de telefon:  0351 413 440 / 0762 497 027 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *