Fizioterapie

DR. MARIANA-DANIELA LUNGU

Fizioterapia este o practica medicală care, prin intermediul unui ansamblu de terapii fizice (căldura, presiune, lumină, curent electric) folosite atât pentru prevenţie cât şi pentru tratament, întreţine, dezvoltă şi recuperează capacităţile fizice funcţionale şi motrice individuale.

Toate procedurile de fizioterapie sunt noninvazive, nu provoacă durere sau alte senzaţii neplăcute.

• Biostimulare laser
• Curenti terapeutici
• Ultrasunet

Unele proceduri de fizioterapie sunt contraindicate la persoanele cu tumori, peacemaker, tije, şuruburi, proteze metalice.

Biostimulare laser
Este tehnică medicală care foloseşte lasere de joasă putere pentru a stimula sau a inhiba anumite funcţii celulare.
Laserterapia are multiple aplicaţii în fizioterapie, de la terapia durerii până la biostimularea tisulară.

O parte importantă a efectelor biostimularii laser sunt: diminuarea durerilor acute şi cronice,accelerarea vindecarii plagilor cu favorizarea cicatricilor elastice, acelerarea formării şi creşterii calusului, regenerarea mai rapidă a nervilor sectionaţi. Tratamentul cu laser s-a dovedit a avea rezultate foarte bune în afecţiuni postraumatice (ex. status post plastie de ligamente) şi afecţiuni reumatice.

Curenti terapeutici
Curenţii folosiţi în fizioterapie (curenţi diadinamici, curenţi interferenţiali, TENS, ionizări, galvanizări, electrostimulare musculară şi nervoasă) modulează percepţia dureroasă la nivelul nervilor motori şi senzitivi sau stimulează contracţiile musculare şi implicit circulaţia sanguină cu efecte biochimice locale antiinflamatoare şi miorelaxante.
Tratamentul cu curenţi terapeutici are efecte bune în afecţiunile neurologice şi afecţiuni reumatismale.

Ultrasunet
Tratamentul cu ultrasunet produce un micromasaj la nivelul ţesuturilor, asigurând o penetrare în profunzime a substanţelor antiinflamatoare sub formă de gel, în funcţie de doză poate să facă o încălzire a ţesuturilor tratate. Acest tratament de fizioterapie are efect decontracturant şi de stimulare a circulaţiei sanguine.
Este folosit cu succes în recuperarea medicală sportivă şi reumatismală.

Kinetoterapia

Se defineste ca un complex de metode care folosesc miscarea in scop terapeutic, urmarind cresterea mobilitatii articulare, cresterea fortei musculare, imbunatatirea coordonarii miscarilor si inlaturarea unor deficiente motorii. Se folosește pentru recuperare medicală și constă, pe lângă efectuarea unor exerciții, într-un ansamblu de tehnici și metode aplicate în funcție de fiecare persoană și afecțiunea pe care o prezintă.

Kinetoterapia face parte din medicină fizică și studiază mecanismele neuromusculare și articulare care îi asigură omului activitățile motrice normale. Are la bază mișcarea efectuată prin programe de recuperare medicală bine structurate, ce au ca scop refacerea unor funcții diminuate.

Principalele obiective ale tratamentului kinetoterapeutic sunt următoarele:

  • Relaxarea
  • Corectarea posturii și aliniamentului corporal
  • Creșterea mobilității articulare
  • Creșterea forței musculare
  • Creșterea rezistenței musculare
  • Creșterea coordonării, controlului și echilibrului
  • Corectarea deficitului respirator
  • Antrenamentul la efort
  • Reeducarea sensibilității

Cabinetul de fizioterapie se afla in relatii contractuale cu CAS Dolj.

Prezentarea la consultaţie se face pe baza programarii, a biletului de trimitere catre fizioterapie, dovada de asigurat si cardului de sanatate.

Pentru persoanele care se adreseaza centrului nostru pentru servicii medicale in afara relatiei contractuale cu CAS Dolj prezentarea la consultatie se va face pe baza programarii.

Programarile se fac telefonic, zilnic, de luni pana vineri, intre orele 11.00 – 18.00

la numerele de telefon:  0351 413 440 / 0762 497 027